Följ utvecklingen av sandbatteriet


Här samlar vi information och bilder kring hur arbetet med sandbatteriet går. Hör av dig till oss om du vill veta mer!

Simuleringar banar väg för effektivare storskaliga sandbatterier

20 januari 2025


För att optimera prestandan hos framtidens storskaliga sandbatterier fokuserar vi nu på avancerade simuleringar av luftflöden och värmespridning. Dessa simuleringar är avgörande för att säkerställa att varje del av sandbatteriet uppnår optimal temperaturfördelning och energieffektivitet.


Genom våra digitala modeller kan vi analysera hur luft rör sig genom sanden för att maximera värmeöverföringen och förbättra batteriets förmåga att lagra och avge energi jämnt. Simuleringarna gör det också möjligt att förutse hur batteriet beter sig i olika skalor och testa olika konfigurationer och materialval utan att behöva bygga fysiska prototyper.


Dessa insikter är inte bara värdefulla för våra egna projekt, utan ger oss även möjlighet att utveckla lösningar som kan anpassas till olika kunders behov och energikrav. Vill du veta mer om våra simuleringar eller diskutera hur sandbatteriet kan passa dina energiprojekt? Hör av dig via vårt kontaktformulär!


AI-teknik stärker utvecklingen av sandbatteriet

13 januari 2025


För att ta utvecklingen av sandbatteriet till nästa nivå implementerar vi nu förbättrad AI-teknik. Genom att använda avancerade algoritmer kan vi noggrannare övervaka temperaturfördelning, värmeförluster och energilagringseffektivitet i realtid.


AI-tekniken hjälper oss att:


  • Analysera stora mängder data snabbare och mer exakt än tidigare.
  • Identifiera mönster och optimera driftparametrar, vilket förbättrar batteriets effektivitet och hållbarhet.
  • Simulera olika scenarier för att testa hur batteriet presterar under olika förhållanden, till exempel temperaturvariationer eller förändringar i energibehov.


Den här tekniken tar vårt arbete till en ny nivå och stärker vår vision om att erbjuda innovativa och hållbara energilösningar. 


Vill du veta mer eller diskutera möjligheter att samarbeta med oss? Hör av dig via vårt kontaktformulär!



Foto: Igor Omilaev on Unsplash

Sandbatteriet testas för framtidens energilösningar

6 januari 2025


Vi är stolta över att kunna meddela att sandbatteriet nu testas i allt mer avancerade scenarier för att möta behoven av hållbar energilagring. I vårt senaste projekt har vi planer på att utvärdera värmelagring i olika skikt av sand, i syfte att ytterligare förbättra både kapacitet och effektivitet.


De tester som hittills har utförts visar att sandbatteriet har potential att erbjuda långsiktig energilagring till en bråkdel av kostnaden för konventionella metoder. Det är ett stort steg framåt i vår vision att leverera robusta och hållbara lösningar för både industriella och privata användare.


Vill du veta mer om våra framsteg eller följa vårt arbete? Har du egna idéer eller vill samarbeta med oss? Tveka inte att höra av dig via vårt kontaktformulär.



Foto: Susanne Kindblad

Sandbatteriet väcker globalt  intresse 

25 december 2024


Sedan vi lanserade den här hemsidan i maj 2023 har vi haft glädjen att välkomna över 20 000 unika besökare från alla världens hörn. Intresset för sandbatteriet sträcker sig långt utanför Sveriges gränser – vi har haft besökare från länder som Indien, Tunisien, Kanada, USA, Norge, Frankrike, Brasilien, Ukraina och Polen, för att nämna några.


Det är också fantastiskt att se det stora engagemanget bland våra besökare. Nästan 100 personer har hört av sig via vårt kontaktformulär med frågor, idéer och möjligheter till samarbete. Vi är tacksamma för varje enskild kontakt och för det växande intresset för hållbara energilösningar som sandbatteriet representerar.


Vi ser fram emot att fortsätta dela vår resa och våra framsteg med alla er som följer oss!



Foto: Shmulik Elias on Unsplash

Projektplanering inför storskaligt sandbatteri 

13 december 2024


Vi har inlett planeringen för ett spännande och storskaligt projekt med en ny, betydande kund. Det här sandbatteriet kommer att bli mycket större och mer kraftfullt än den prototyp som vi hittills har konstruerat och gjort tester och optimeringar av.


Projektet markerar ett stort steg framåt för vår vision om att göra sandbatteriet till en nyckelkomponent i framtidens energilösningar.


På bilden ser du Pontus och Paul, båda med lång erfarenhet inom energiteknik och systemdesign, slå sin kloka huvuden ihop för att skissa fram ett storskaligt sandbatteri med optimerad värmeöverföring. Målet är att skapa en lösning som inte bara är effektiv och hållbar utan som också möter kundens specifika energibehov.


Det här projektet representerar en spännande utmaning och en möjlighet att demonstrera sandbatteriets potential i en större skala. 



Foto: Susanne Kindblad

Publicering i tidningen Skärgården

9 december 2024


Vi är stolta över att vara uppmärksammade i den senaste numret av tidningen Skärgården! Artikeln lyfter fram vår resa med sandbatteriet och hur vi arbetar för att skapa en hållbar och innovativ lösning för energilagring.


I reportaget diskuterar vi sandbatteriets potential att revolutionera energimarknaden, vår vision om en klimatsmart framtid och de tekniska framsteg vi gjort på vägen. Tidningen ger också en inblick de utmaningar och möjligheter som vi i utvecklingsteamet möter i arbetet med att optimera sandbatteriet.


Vi är tacksamma för att tidningen Skärgården vill sprida kunskap om vårt arbete och hur sandbatteriet kan bidra till omställningen mot ett mer hållbart energisystem.

Du kan läsa artikeln här.


Foto: Peter Augustsson

Inbäddad 

2 december 2024


Vi fortsätter att värma sandbatteriet trots bitande vinterkyla och relativt höga elpriser. Det gör vi för att vi har mer att lära om värmefördelningen i sandlagret och kring lufttryck och termodynamik vid högre temperaturer.


För att säkerställa att vårt sandbatteri fungerar optimalt även under de kallare vintermånaderna, har vi nu isolerat fläkten och värmaren med flera lager isolering. Detta gör det möjligt att fortsätta driften av systemet trots låga temperaturer och höga elpriser.


Den extra isoleringen bidrar till att hålla systemet varmt och energieffektivt, samtidigt som vi minskar energiförluster och förbättrar prestandan under vinterförhållanden. Vi fortsätter att följa upp resultaten och vidareutvecklar sandbatteriets förmåga att fungera under alla typer av väderförhållanden.


Foto: Susanne Kindblad

Ny fläkt i drift – insamling av mätdata pågår

25 november 2024


Den nya fläkten i sandbatteriet är nu i full drift. Efter installationen har vi börjat samla in mätdata för att noggrant analysera och optimera luftcirkulationen och värmeöverföringen i systemet.


Fläkten är utformad för att hantera höga temperaturer och förbättra prestandan, vilket är avgörande för att säkerställa jämn värmefördelning och effektiv energilagring. Med hjälp av våra sensorer följer vi fläktens funktion i realtid och samlar värdefull information som kommer att bidra till att ytterligare utveckla och finslipa sandbatteriets kapacitet.



Foto: Susanne Kindblad

Ny fläkt på plats i sandbatteriet 

18 november 2024


Efter en tids ombyggnation hos verkstadsföretaget Sprintline i Tranås har den nya fläkten äntligen anlänt och installerats i sandbatteriet. Fläkten spelar en central roll i systemets funktion, då den säkerställer en jämn cirkulation av luft och effektiv värmeöverföring i batteriet.


Den uppgraderade fläkten är resultatet av noggrann design och anpassning för att optimera prestandan i vårt högtemperatursystem. Med detta viktiga steg ser vi fram emot att ta sandbatteriet till nästa nivå och fortsätta utvecklingen mot ännu mer hållbara och effektiva energilösningar.


Vi vill rikta ett stort tack till Sprintline för deras skickliga arbete och smidiga samarbete i detta projekt!


Foto: Susanne Kindblad

Sandbatteriteamet på Final Pitch Event för Startup4Climate 

15 november 2024


Igår besökte teamet bakom sandbatteriet Final Pitch Event för Startup4Climate – Sveriges största innovationstävling för hållbara energilösningar.


Vi var tyvärr inte en av finalisterna men vi har nu en tydlig målbild att nästa år stå som en av finalisterna och pitcha vår banbrytande teknik för energilagring med sand för några av landets mest framstående investerare inom området grön energi.


Gårdagens event var en fantastisk möjlighet att möta andra innovatörer och energiexperter, samtidigt som vi fick dela vår vision om en framtid med stabila och förnybara energilösningar.


Tack till arrangörerna och alla deltagare för en inspirerande dag! Och våra varmaste gratulationer till vinnarna

Nordic Bio-Graphite och Rebaba!


Foto: Susanne Kindblad

Maria och Susanne deltar i kvinnligt nätverk för industrins framtid 

8 november 2024


I veckan deltog Susanne och Maria från sandbatteriets utvecklingsteam i ett inspirerande nätverk för kvinnor i industrin som hölls i Södertälje.


Nätverksträffen samlade kvinnor från olika delar av industrisektorn för att dela erfarenheter, skapa kontakter och diskutera framtida utmaningar och möjligheter inom branschen.


För sandbatteriets del innebar deltagandet en möjlighet att knyta värdefulla kontakter och hämta insikter om hur fler kvinnor kan attraheras till teknik- och industrijobb. Susanne och Maria ser fram emot att ta med sig ny inspiration till arbetet och fortsätta driva fram hållbara energilösningar i ett inkluderande och jämlikt team.


Att främja jämställdhet och skapa en öppen arbetsmiljö är centralt i vårt arbete, och vi är stolta över att vara en del av utvecklingen för fler kvinnor i industrin.


Som stöd hade Maria och Susanne också med sig teamets nyaste medlem - Elvin, 2 månader.


Foto: Susanne Kindblad

Ny AI-teknik för optimerad energihantering implementerad i sandbatteriet

28 oktober 2024


Som ett led i vår utveckling av sandbatteriets prestanda har vi nu integrerat AI-baserad teknik för att optimera energihanteringen. Genom att analysera data från sensorer som mäter temperatur, fukthalt och energiförbrukning kan sandbatteriet i realtid anpassa driften för att maximera effektiviteten och säkerheten.


Den nya AI-tekniken möjliggör snabbare beslut om när energi ska lagras eller distribueras beroende på väderförhållanden och energipriser. Med denna lösning kan vi förutse förändringar i energibehov och agera proaktivt, vilket är avgörande för att balansera energiflödet och utnyttja förnybar energi optimalt.

Vi är glada över att ta ännu ett steg mot en mer hållbar och effektiv energiframtid och fortsätter att driva innovation inom energilagringsteknik.


Foto: Solen Feyissa on Unsplash

Design for Assembly

19 oktober 2024


"Design for Assembly" (DfA) är en designfilosofi som handlar om att göra produkten så enkel och kostnadseffektiv som möjligt att sätta ihop. Målet är att minimera tiden, kostnaden och risken för fel i monteringsprocessen, utan att kompromissa med produktens funktionalitet eller kvalitet.


I vårt arbete med sandbatteriprojektet har vi nu börjat tillämpa principerna för DfA. Genom att förenkla monteringen av de olika komponenterna i systemet, inklusive fläktar, sensorer och värmeelement, kan vi effektivisera produktionen och förbättra underhållet. Färre delar och mer standardiserade lösningar gör det enklare att både bygga och serva sandbatteriet, samtidigt som driftsäkerheten ökar.


Foto: Susanne Kindblad

Lyckat besök hos Sprintline i Tranås

10 oktober 2024


Idag har Pontus och Susanne genomfört ett mycket givande besök hos verkstadsföretaget Sprintline i Tranås.


Vi fick värdefull assistans av ventilationsproffsen Martin och Jesse som hjälpte oss med viktiga modifieringar av det nya fläktsystemet för sandbatteriet. Deras expertis har varit till stor hjälp för att förbättra systemets prestanda och säkerställa att det fungerar optimalt framöver.


Vi hoppas att kunna fördjupa samarbetet med Sprintline och att få möjlighet att anlita dem för fler förbättringar gällande sandbatteriets mekanik.


Foto: Susanne Kindblad

Nytt fläktsystem

3 oktober 2024


Vi har nu köpt in en ny, mer robust fläkt som ska ersätta det befintliga fläktsystemet i sandbatteriet. Det tidigare fläktsystemet utsattes för högt slitage på grund av långvarig användning under mycket höga temperaturer, vilket ledde till behovet av en uppgradering.


Det nya fläktsystemet har bättre kapacitet för att hantera ett större luftflöde och högre tryck. Det är också bättre anpassat för att hantera värmen och säkerställer en mer pålitlig drift av sandbatteriet framöver.


Foto: Susanne Kindblad

Ackumulatortanken på plats 

29 september 2024


Vi har nu en ackumulatortank på plats och nästa steg blir att dra ledningarna mellan den och prototypen för sandbatteriet. Ackumulatortanken kommer att spela en viktig roll i energilagringsprocessen.

Syftet med den är att lagra och fördela värmeenergin samt möjliggöra uttag av värme från sandbatteriet vid de mest lämpliga tidpunkterna. Denna installation är ett betydande steg framåt i arbetet med att optimera sandbatteriets kapacitet och effektivitet.



Foto: Susanne Kindblad

Trångt i kommandocentralen

16 september 2024


Det börjar bli trångt i kommandocentralen för sandbatteriet. Med all ny utrustning som har installerats, inklusive fler sensorer, kraftfullare datorer och det uppgraderade fläktsystemet, har utrymmet snabbt fyllts upp. På bilden ser vi Pontus, Christoffer och Paul som håller på att installera en elmätare på varje fas för att bättre kunna följa upp energiförbrukningen i sandbatteriets värmare.


Vi arbetar nu med att integrera sandbatteriets övervakningskameror med ett ljudupptagningssystem för att kunna övervaka fläktsystemets status på distans. Planer på ett förbättrat övervakningssystem i kommandocentralen diskuteras för att möta framtida behov och ytterligare optimera driften av sandbatteriet.


Foto: Susanne Kindblad

Utomhuskontor

9 september 2024


Christoffer har flyttat ut kontoret för att ha nära till kommandocentralen och sandbatteriets elektroniksystem.


Idag har han bytt ut sandbatteriets lilla Arduino-dator mot en mer kraftfull Arduino i syfte att kunna koppla in fler sensorer för mätning av temperatur och fukthalt i olika delar av sandbatteriet.


Vi har nu samlat in en betydande mängd mätdata och lärt oss mycket om hur värmen sprids i sandlagret.


Foto: Susanne Kindblad

Apputveckling och optimering i samarbete med Tibber

2 september 2024


Vi utvecklar en app för övervakning och styrning av sandbatteriet. När appen är klar kommer användarna att i realtid kunna följa temperatur och energiförbrukning och vi har för avsikt att integrera tjänsten i företaget Tibbers utbud av Smarta Hem-tjänster. Läs mer om Tibbers redan befintliga Smarta Batteri-tjänster här.


Vi arbetar just nu med optimering av laddningen av värme i sandbatteriet. Det innebär att sandbatteriet värms upp när solpanelerna ger överskottsenergi och/eller när elpriserna är låga. Genom att optimera laddningen kommer vi att kunna erbjuda en energilagringslösning som är maximalt kostnadseffektiv samtidigt som den jämnar ut belastningen på det allmänna elnätet.

Elsäkerhet

27 augusti 2024


För att stärka säkerheten i sandbatteriet har vi genomfört flera viktiga åtgärder. Elsäkerheten har förbättrats genom installation av brytare på varje värmeelement och krets, vilket möjliggör fjärravstängning vid behov. Vi har även förstärkt isoleringen runt värmaren och rören samt installerat sensorer för att övervaka temperatur och fukthalt.


En av de största säkerhetsriskerna är inbrott i kommandocentralen. För att motverka detta har vi installerat kameror både invändigt och utvändigt för att övervaka och skydda anläggningen dygnet runt. Dessa åtgärder ska säkerställa en trygg och säker drift av sandbatteriet.


Foto: Susanne Kindblad

Apputveckling

20 augusti 2024


Just nu pågår utvecklingen av en app som ska underlätta övervakning och styrning av systemet. Appen kommer att ge användarna möjlighet att i realtid följa temperaturer, fukthalt och energilagring, samt möjliggöra reglering och fjärravstängning av värmeelement och kretsar.


Genom denna app strävar vi efter att förbättra effektiviteten och säkerheten i driften av sandbatteriet, samtidigt som användarvänligheten ökas.


Foto: Olenka Zhuk Unsplash

Förstärkt brandskydd

17 augusti 2024


Nu har sandbatteriets värme- och fläktanordning varit igång en tid och det är rejält varmt inne i kommandocentralen. Vi har förstärkt isoleringen kring värmaren och rören och just nu pågår insamlingen av data från olika sensorer som är placerade inuti och runt sandlagret. Vi vill ta reda på hur fort sandlagret värms upp och i vilken mån värmen sprider sig utanför sandbehållaren.


Vi hanterar väldigt höga temperaturer i kommandocentralen och en viss oro finns för att värmen ska sprida sig utanför plåtbyggnaden med risk för att omgivningen utanför antänds. Vi har därför avlägsnat allt högt gräs och lagt ett lager sand kring kommandocentralen för att minska risken för att en eldsvåda ska uppstå.


Foto: Susanne Kindblad

Nattligt besök

12 augusti 2024


Någon har bitit sönder isoleringen som skyddar rören som löper till och från sandbatteriet under natten. Vi undrar om det kan ha varit en räv, grävling eller vildsvin. Alla dessa djur finns i området men vi känner inte till om något av dem brukar intressera sig för isolering.


Foto: Susanne Kindblad

Sandbatteriet i drift 

8 augusti 2024


Samtliga rör är nu anslutna och isolerade, värmesystemet är inkopplat och fläktsystemet är igång och roterar luften i sandlagret.


Den luft som skickas in i sandbatteriet är mycket het medan luften som kommer tillbaka efter ett varv i sandlagret är sval. Det innebär att den värmeenergi som finns i luften när den förs in i sandbatteriet lagras i sandbatteriet.


Nu arbetar vi med insamling av mätdata kring temperatur och fukthalt från olika platser i sandbatteriet för att kunna monitorera spridningen av värme i sandbatteriet.


Foto: Pontus Kindblad

Kameraövervakning installerad i och utanför kommandocentralen

2 augusti 2024


Vi har nu installerat kameraövervakning både inuti och utanför kommandocentralen för sandbatteriet. Denna åtgärd är ett viktigt steg för att stärka säkerheten och skydda anläggningen. Med de nya kamerorna kan vi övervaka verksamheten dygnet runt och förebygga eventuella säkerhetsincidenter.



Foto: Susanne Kindblad

Flytt av elektronik från verkstad till kommandocentral

28 juli 2024


Sandbatteriets styrenhet och uppvärmningssystem har en tid befunnit sig i verkstaden för uppdatering av värmarens styrsystem.


Nu har all elektronik samt styr- och reglerteknik för sandbatteriet flyttats till kommandocentralen som är ansluten till sandbatteriet. Nu återstår att ansluta de sista rören till systemet för att sedan starta uppvärmningen av sandbatteriet.


Foto: Maria Olsson

Maria isolerar kablar för ökad brandsäkerhet

22 juli 2024


Maria arbetar för närvarande med att isolera kablarna till uppvärmningsenheten i sandbatteriet. Detta görs för att förbättra brandsäkerheten och förstärka sandbatteriets hållfasthet. Genom att skydda kablarna med bättre isolering minskar vi risken för överhettning och skapar en säkrare och mer robust drift av systemet.



Foto: Susanne Kindblad

Implementation av AI-baserad optimering

20 juli 2024


I vårt arbete med att förbättra sandbatteriets prestanda har vi nu börjat implementera AI-baserad teknik för optimering av energihanteringen. Genom att använda avancerade algoritmer kan vi analysera stora mängder data från sensorer och justera driften i realtid för att maximera effektiviteten.


Denna AI-integration gör det möjligt att förutse och reagera på förändringar i energibehovet, vilket ytterligare ökar stabiliteten och kapaciteten hos sandbatteriet. Med dessa framsteg tar vi ett steg närmare en ännu mer hållbar och intelligent energilagringslösning.


Foto: Susanne Kindblad

Ombyggnad och förstärkning av fläktsystemet

12 juli 2024


För att förbättra effektiviteten och säkerheten i sandbatteriprojektet har vi påbörjat en ombyggnad och förstärkning av fläktsystemet. Det nya fläktsystemet kommer att optimera luftcirkulationen i sandlagret, vilket i sin tur förbättrar värmeöverföringen och säkerställer en jämnare temperaturfördelning.


Arbetet syftar till att öka systemets prestanda och tillförlitlighet, vilket är avgörande för att maximera energilagringen och stabiliteten i sandbatteriet.


Foto: Susanne Kindblad

Elprisdata 

7 juli 2024


För att kunna spara pengar med ett sandbatteri behöver man använda el när den är som billigast, oavsett om man producerar egen el med hjälp av solpaneler eller om elen köps in via det allmänna elnätet.


Av denna anledning har vi den senaste tiden börjat använda timprisdata från en elleverantör för att kontrollera när sandbatteriet ska värmas. Detta innebär att vi kan köpa el när den är billig, och plocka ur värme när elen är dyr.


Kommandocentral

1 juli 2024


Vi har valt att döpa skjulet till kommandocentralen för att öka den seriösa tonen i projektet.


Snart kommer värme- och fläktsystemen samt styr- och reglersystemet att flytta in i kommandocentralen och därefter kommer vi att börja uppvärmningen av sandbatteriet på nytt.


Foto: Susanne Kindblad

Högtemperaturvärmepumpsteknik

20 juni 2024


Vi utforskar just nu möjligheten att öka effektiviteten i sandbatteriet genom att använda högtemperaturvärmepumpsteknik.


Vi jämför priser och prestanda i högtemperaturvärmepumpar från olika leverantörer i syfte att köpa in de bäst lämpade pumparna. Vår målsättning är att öka sandbatteriets effektivitet med 15 %. Fortsätt följa vårt arbete för att se om vi lyckas!

Keramiska isoleringsmaterial

10 juni 2024


Keramiska isoleringsmaterial är exceptionella i sin förmåga att tåla extremt höga temperaturer, över 2000 °C.


Syftet med att använda dessa material är att minimera värmeförlusterna och därmed öka energieffektiviteten.


Dessutom skyddar keramiska isoleringsmaterial fläktens motor och kringliggande komponenter såsom fästen, vilket förlänger livslängden och förbättrar driftsäkerheten i högtemperaturmiljöer.


Foto: Susanne Kindblad

Ett sandbatteri är hårdvara, men denna hårdvara kräver förvånansvärt mycket mjukvara

4 juni 2024


Denna mjukvara säkerställer att sandbatteriet fungerar effektivt och gör det möjligt för ägaren att övervaka och kontrollera dess drift.


En av de första aspekterna vi behövde lösa var hur man styr temperaturen i sandbatteriets radiatornät när vi har bestämt att det är dags att börja värma sanden. Vi vill i allmänhet värma sanden så snabbt som möjligt, vilket innebär att luften ska vara så het som möjligt. Men om luften blir för varm kan vi skada eller förstöra komponenter.




Beviljad ansökan från Energimyndigheten 

30 maj 2024


Vi har fått besked om att vår ansökan om finansiering från Energimyndigheten har beviljats. Det innebär att vi kommer att experimentera med att använda högtemperaturvärmepumpsteknik i prototypen för sandbatteriet.


Det innebär också att vi kommer att kunna jobba mer intensivt med den fortsatta utvecklingen av sandbatteriet under projektperioden 1 juni - 30 september 2024

 

Stort tack till Energimyndigheten!


Plåtarbete

27 april 2024


Vårt team har genomfört ett framgångsrikt plåtarbete i förberedelserna inför installationen av det uppgraderade uppvärmningssystemet för sandbatteriet.


Plåtarbetet, som involverade precisionssvetsning och bearbetning av stål, är ett viktigt steg för att säkerställa hållbarhet och effektivitet i vårt energilagringssystem. Med detta steg klart är vi ett steg närmare att implementera en banbrytande lösning för uppvärmning av inomhusluft och varmvatten i villor, radhus och offentliga byggnader.


Foto: Susanne Kindblad

Energikonferens i Eskilstuna

12 april 2024


Pontus och Susanne hade idag den stora äran att medverka som föreläsare vid en konferens på temat energilager, arrangerad av Energy Evolution Center i Eskilstuna.


Vårt bidrag till konferensen togs emot på ett mycket positivt sätt och frågorna från konferensdeltagarna ville aldrig ta slut. Vi hoppas på att bilder från vår föreläsning kommer att dyka upp på den här länken så småningom.


Foto: Susanne Kindblad

Förberedelser inför uppgraderat uppvärmningssystem 

8 april 2024


Här pågår förberedelser inför ett svetsjobb där ett stycke gjutjärn ska bearbetas i syfte att tillverka ett verktyg.

 

Här håller Christoffer, Maria och Marcus på med förberedelserna inför svetsning i gjutjärn i syfte att tillverka ett nytt verktyg. Verktyget ska användas för att forma en plåtdetalj som ska användas i sandbatteriets förbättrade uppvärmningssystem 2.0.


Foto: Susanne Kindblad

Balansering av fläktsystem

2 april 2024


Fläktsystemet som används för att rotera luften i sandbatteriet får sig en genomgång i syfte att minska de vibrationer som uppstår.


Vi har också uppgraderat till en mer effektiv fläktmotor.


Foto: Susanne Kindblad

Nya varningsskyltar

23 mars 2024


För att öka säkerheten kring sandbatteriets värmeenhet har vi beställt nya varningsskyltar för förrådsutrymmet där enheten ska placeras.


Idag har skyltarna levererats och är redo att sättas upp – ett viktigt steg för att hålla våra arbetsplatser trygga och tydligt markerade för alla i teamet.


Foto: Susanne Kindblad

Optimering av sandbatteriets uppvärmningsenhet

8 mars 2024


Testandet och utforskandet av möjligheterna kring sandbatteriets uppvärmningsenhet fortgår. Syftet är att öka uppvärmningshastigheten för att på så sätt öka sandbatteriets prestanda.


Här håller Pontus och Christoffer på att förbereda uppvärmningsenheten för tillkoppling av en högtemperaturvärmepump.


Foto: Pontus Kindblad

Världens vackraste skjul?

7 mars 2024


Under vintern har sandbatteriet varit urkopplat i väntan på solsken och rimliga elpriser. Vi har jobbat med andra projekt och varvat detta med att vidareutveckla optimeringen av uppvärmningssystemet och att konstruera ett brandsäkert skjul där uppvärmningsanläggningen och fläktsystemet ska förvaras.

 

Nu längtar vi efter att få koppla in och testa den förbättrade uppvärmningsanläggningen!


Foto: Susanne Kindblad


Paus i uppvärmningen av sandbatteriet

21 november 2023


Vi kopplar ur uppvärmningen och låter sandbatteriet gå i vinterdvala. Eftersom vi ännu inte har någon egenproducerad el från solpaneler tillkopplad till sandbatteriet och eftersom det knappast är ekonomiskt försvarbart att köpa el den här tiden på året har vi valt att koppla ur sandbatteriet över vintern.

 

Till våren är vår plan att komma igång med installationen av solpaneler så att vi kan ladda upp sandbatteriet under sommaren. Under vintern 2024 kommer värmen från sandbatteriet att värma upp inomhusluft och varmvatten i huset om allt går som vi har planerat. 


Vi ses igen våren 2024!


Foto: Susanne Kindblad

Ansökan om ytterligare projektmedel

31 oktober 2023


Projektet att bygga en prototyp för ett sandbatteri har pågått sedan 1 juni. Nu arbetar vi med en rapport och en ansökan till Energimyndighetenom om fortsatt finansiering av projektet.


Vi hoppas att få möjlighet att fortsätta utveckla projektet och bygga en fullskalig installation av ett mikronät med solpaneler och ett tillkopplat sandbatteri samt traditionella batterier för kortvarig lagring av el.


Medan vi väntar på besked fortsätter vi temperaturmätningarna för att kunna dra slutsatser om sandbatteriets effektivitet och lagringskapacitet.


På jakt efter investerare

23 oktober 2023


Vi har färdigställt en övergripande marknadsanalys för affären kring sandbatterier. Analysen visar på goda möjligheter till affärsutveckling kring innovationen och vi söker nu efter en eller flera investerare som vill hjälpa oss med ekonomiska muskler för att så snabbt som möjligt kunna marknadsintroducera sandbatteriet. 


Är du investerare eller känner du någon som du tror kan vara intresserad av att investera i vårt företag? Kontakta oss så pratar vi mer!


Driftsättning av uppvärmningssystemet

21 oktober 2023


Uppvärmningsstystemet och fläktsystemet har kopplats in och uppvärmningen av sandbatteriet pågår för fullt. Vi mäter och dokumenterar hur fort det går att värma upp 24m³ sand. Vår målsättning är att sandbatteriet ska komma upp i en temperatur på 600 - 650 °C.


Visste du att cirka 2/3 av en villas energiförbrukning går åt till uppvärmning och varmvatten? Denna el förbrukas i normalfallet när belastningen på det allmänna elnätet är som störst, vilket innebär topplaster för elproducenter och högre elkostnader för konsumenter. Genom sandbatteriet kan el lagras i form av värme under lång tid. Värmen kan sedan användas för uppvärmning av hus och varmvatten och på så sätt avlastas det allmänna elnätet samtidigt som kostnaden för elkonsumenterna sjunker. 

 

Foto: Susanne Kindblad


Bye bye, sandbatteriet!

20 oktober 2023


Nu är hela den tre meter djupa gropen igenfylld. Till våren kommer vi att plantera gräsfrön på hela området där sandbatteriet är placerat och där schaktmassorna har legat.


Vi har en vision om att anlägga ett växthus ovanpå sandbatteriet för att ta till vara eventuell spillvärme som kommer att tränga upp genom marken. Det ryms tyvärr inte inom ramen för det här projektet, men till våren hoppas vi att vi kommer att ha tid och råd att bygga ett växthus. Kom och hälsa på oss så får ni se hur det går!


Foto: Susanne Kindblad


Förslutning av isoleringen

18 oktober 2023


Vi har fått isoleringslagret på sandbatteriets ovansida på plats och nu pågår förslutningen så att sandbatteriet hålls vattentätt.


Vi använder oss av en värmeisolerande folie som heter Alu-Pap för att behålla värmen inuti sandbatteriet samtidigt som fukten hålls kvar på utsidan. Folien består av ett treskiktslaminat bestående av papper, LDPE-polyeten och aluminium. Folien ger en återreflektion av värme samtidigt som den håller bort fukt från sandbatteriet. För att få täta skarvar används generöst med aluminiumtape.


Foto: Susanne Kindblad


Arbetet med sanden är klart – rörsystemet är begravt

16 oktober 2023


Rörsystemet där den heta luften kommer att cirkulera är på plats i sandbatteriet. Ett par ton sand fick avlägsnas ur gropen för att sedan läggas tillbaka. Våra ryggar är trötta men tillfredsställelsen är stor över att rörsystemet och sanden är på plats.


Nästa steg blir att isolera toppen av sandbatteriet, först med keramisk fiberduk, därefter med ca 20 säckar perlite och slutligen ska alltihop förslutas med ett lager av aluminiumfolien Alu-Pap för att hålla fukten borta. Överst placeras ett lager med byggskivor för att undvika att grus och stenar skadar det vattentäta lagret. Slutligen ska vi täcka över sandbatteriet med grus och jord.


Foto: Susanne Kindblad

Sensorer för mätning av temperatur och fukt

13 oktober 2023


Sensorer för mätning av temperatur och fukt har placerats på olika ställen i och kring sandbatteriet. För att veta om prototypen fungerar så bra som våra beräkningar visar behöver vi mäta hur snabbt uppvärmningen går, hur länge värmen kan bibehållas, samt graden av genomträngning av fukt. 


Vi mäter inte bara inuti sandbatteriet utan även i och strax utanför de olika isoleringslagren. På så sätt kan vi avgöra hur mycket spillvärme som sandbatteriet avger.


Ifall det visar sig att sandbatteriet släpper ifrån sig mycket spillvärme kommer vi att ta fram en lösning för hur denna värme ska tillvaratas på bästa sätt. Till exempel kan ett växthus placeras ovanpå sandbatteriet och spillvärmen kan på så sätt tillvaratas genom vinterodling.


Foto: Susanne Kindblad

Skiss för webbapplikation

10 oktober 2023


Vi arbetar med specifikationen för den webbapplikation som ska byggas för att överblicka värmen i sandbatteriet och för att styra uttaget av värme.

 

I arbetet ingår att ta fram en kravlista över de högst prioriterade funktionerna i appen och för att säkerställa att vi får med de funktioner som är mest efterfrågade har vi satt ihop en liten fokusgrupp som består av lika många män som kvinnor. 


Kravlistan kommer att ligga till grund för produktionen av appen i ett senare skede.




Uppvärmingsanläggningen

9 oktober 2023


Vi lägger sista handen vi uppvärmningslådan som efter en mängd tester och förbättringar nu är klar för inkoppling i sandbatteriet. 


Uppvärmningstekniken bygger på induktans men exakt hur uppvärmningstekniken är konstruerad väljer vi att inte avslöja. Den kan komma att bli föremål för en patentansökan längre fram och då är det viktigt att vi inte har avslöjat för mycket om tekniken som ligger till grund för uppvärmningen av sandbatteriet.  


Nu väntar vi spänt på att se om allt fungerar som förväntat när vi kopplar ihop uppvärmningslådan och fläktsystemet med sandbatteriet.


Foto: Susanne Kindblad

Rörsystemet på plats – snart kopplar vi in uppvärmningen

6 oktober 2023


Rörsystemet där den heta luften kommer att cirkulera är på plats i sandbatteriet. Rörsystemet behöver grävas ner en bit och det kommer vi att jobba med under helgen. 


Kom förbi om du är du sugen på att hjälpa till! Vi har gott om spadar och vi bjuder alla som hjälper oss på fika! 😜


Foto: Susanne Kindblad

Liknande projekt i Jämtland

3 oktober 2023


I Salsån i Jämtland bygger Katerina och Kenneth Nordin en enorm silo som ska fyllas med 60 ton makadam av granit. Idén verkar vara densamma som vårt sandbatteri, bortsett från att Kenneth och Katerina har valt att bygga sitt batteri ovan jord, precis som det finska företaget Polar Night Energy.


Se nyhetsklippet från SVT Jämtland på:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/unikt-energilager-utvecklas-i-salsan-se-hur-det-fungerar--rz4snt

Konstruktion av uppvärmningssystem

2 oktober 2023


Konstruktionen av uppvärmningssystemet och fläktsystemet för rotation av den heta luften pågår parallellt med arbetet i gropen.


Arbetet ställer höga krav på värmestålighet då luften som ska roteras i systemet kommer att hålla en temperatur på upp till 800°C.


Vi har fått hjälp att komma igång med svetsningsarbeten och konstruktion av en extra värmetålig fläkt. 


Foto: Pontus Kindblad

Gratis träningspass!

29 september 2023


Vi jobbar fortfarande med återfyllnaden av jord och andra schaktmassor i utrymmet utanför sandbatteriets yttre behållare.


Är du sugen på att hjälpa till? Vi har gott om spadar men tyvärr är budgeten för hyra av grävmaskin slut för länge sedan...


Kom och hjälp oss att gräva ett par timmar så bjuder vi på fika!


Foto: Susanne Kindblad

Sanden på plats!

27 september 2023


Men hjälp av en extra stor kranbil fick vi till slut sanden på plats i sandbatteriet. Av totalt sexton kubikmeter sand är nu tolv på plats och nu jobbar vi med att koppla in rörsystemet som ska rotera luft för uppvärmning av sandbatteriet.


Sand väger en hel del så det var till stor hjälp att vi kunde få den andra leveransen via en kranbil som kunde placera sandsäckarna direkt ner i gropen. Vi jobbar vidare med återfyllnaden av scaktmassor i utrymmet utanför själva sandbatteriet.


Om du vill ha ett gratis, meningsfullt och garanterat svettigt träningspass är du varmt välkommen att hjälpa oss att förflytta schakmassor tillbaka mer i gropen runt om sandbatteriet! Spadar har vi gott om så det är bara att dyka upp på Sigfridsdalsvägen 11 i Hässelby!


Foto: Susanne Kindblad


Keramisk isoleringsmatta

20 september 2023


Den inre behållaren i sandbatteriet isoleras med en keramisk isoleringsmatta som tål temperaturer upp till 1260°C.


Vi valde en miljögodkänd isoleringsmatta där fibrerna är biologiskt nedbrytbara och därför mindre skadliga för hälsan och för vårt klimat.


Vi har genomgående höga krav i våra materialval i sandbatteriet. Vår målsättning är inte bara att skapa en produkt som sparar energi i form av värme, utan slutprodukten ska också bidra till en positiv klimatomställning. Det arbetar vi för genom att välja de material som är mest skonsamma för klimatet och genom att endast gynna producenter som tar fram hållbara råvaror.


Foto: Susanne Kindblad


Behållarna för sandbatteriet på plats i gropen

15 september 2023


Med hjälp av grävmaskinen har nu båda behållarna för sandbatteriet lyfts på plats.


Den yttre, större behållaren har isolerats med ett värmetåligt och vattentätt material. Därefter har vi fylt på med isoleringsmaterialet Perlite. När dett var klart lyftes den mindre behållaren på plats.


Värmeutvecklingen var inte att leka med när solen tittade fram och Perlite är ett material som dammar oerhört när säckarna sprättas upp och innehållet fördelas i behållaren. Nästa steg blir att fylla en inre behållaren med sand och med det rörsystem som har konstruerats för att cirkulera varm luft i sandbatteriet.


Foto: Marcus Nordgren

Perlite

11 september 2023


Perlite är vulkansten som under uppvärmning expanderar kraftigt. Därför har den ett av marknadens bästa isolervärden, lågt klimatavtryck och den klarar av att utsättas för mycket höga temperaturer.


Vi har valt att isolera sandbatteriet med perlite för att det har goda klimategenskaper, lågt klimatavstryck och för att det är ett material som tål rejält höga tempeteraurer utan risk för antändning.


Den yttre behållaren fylls med ca 50 cm perlite innan den inre sandbehållaren lyfts på plats. Därefter kommer sidorna att fyllas med perlite så att den inre behållaren omsluts av perlite.


Foto: Dan Widegren


Isolering med värmeisoleriande folie

5 september 2023


Den yttre behållaren för sandbatteriet kläs med en värmeisolerande folie som heter Alu-Pap för att behålla värmen inuti sandbatteriet samtidigt som fukten hålls kvar på utsidan av sandbatteriet.


Folien består av ett treskiktslaminat bestående av papper, LDPE-polyeten och aluminium. Folien ger en återreflektion av värme samtidigt som den håller bort fukt från sandbatteriet. För att få täta skarvar används generöst med  aluminiumtape.


Foto: Susanne Kindblad

Startup 4 Climate

30 augusti 2023


Vi delatar i tävlingen Startup 4 Climate som anordnas av bland annat Ellevio och GodEl. Startup 4 Climate är en av Europas största innovationsutmaningar riktad till unga företag med idéer som kan påskynda energiomställningen.


Vi vill uppmana alla att gå in och rösta! Oavsett om du röstar på sandbatteriet eller på något av de andra bidragen gör du en god gärning. För varje röst skänker Ellevio och GodEl fem kronor till Läkare utan gränser.



Första behållaren på plats i gropen  

28 augusti 2023


Men hjälp av vår inhyrda grävmaskin fick vi efter mycket möda och stort besvär den yttre sandbehållaren på plats i gropen. Vi hade underskattat arbetsinsatsen för att förflytta behållarna och vi tvingades skruva isär den yttre behållaren för att sedan bygga ihop den igen när den väl var på plats i gropen. 

Trots att vi hade hyrt in en stor grävmaskin räckte grävarmen inte till för att lyfta ner den yttre, större behållaren.

Nu när behållaren är på plats monteras den ihop på nytt och isoleras med en vatten- och värmeisolerande folie.


Foto: Dan Widegren


Tekniken uppmärksammas i Washington Post  

24 augusti 2023

Naturliga batterier av sand, salt, värme, luft och andra element är avsedda att göra det möjligt att dra nytta av energin från vindkraftverk och solpaneler när solen inte skiner och vinden inte blåser, skriver Washington Post.


Priset på förnybara energikällor är betydligt lägre än kostnaden för fossila bränslen, särskilt efter att en rysk bränsletillbakagång har drivit upp priserna över hela Europa till rekordhöga nivåer. Men den gröna energirevolutionen står fortfarande inför ett stort hinder: bristen på långsiktig, kostnadseffektiv förnybar lagring.


Washington Post lyfter fram det finska företaget Polar Night Energy som har utvecklat ett sandbatteri i form av en silo ovanför marken. 


Läs hela artikeln kostnadsfritt på https://www.washingtonpost.com/climate-solutions/2023/08/24/natural-battery-storage/

Vind i seglen – konstruktion av behållare för isolering och sand   

17 augusti 2023


Sanden och isoleringsmaterialet kommer att läggas i stora behållare för hållas isär och för att undvika fukt i sandbatteriet. Behållarna kommer att placeras i gropen och fyllas med sand respektive isoleringsmaterial. 


Vi har råkat välja rejält blåsiga dagar för konstruktion av behållarna. Det innebär att hållfasthetstestningen pågår kontinuerligt och att vi lägger mycket hårt arbete att skydda behållarna från att blåsa sönder innan de har kommit på plats i gropen.


Foto: Susanne Kindblad

Test av sensorer som samlar in data om temperatur och fukt   

10 augusti 2023


Testning av mätsensorerna pågår för att säkerställa att den data vi samlar in registraras och lagras på korrekt sätt. Utifrån denna data kommer vi att kunna dra slutsatser om uppvärmningshastigheten i sandbatteriet. Vi kommer också att kunna mäta lagringskapaciteten och göra justeringar av processerna för införsel och uttag av värme i sandbatteriet.


I klippet ser du Marcus och Pontus mäta och registrera temperaturen på glass.


Foto: Pontus Kindblad

Isolering av sandbatteriet

8 augusti 2023


Värmen i sandbatteriet ska i så stor utsträckning som möjligt stanna inuti sanden tills det är dags att ta ut värmen för uppvärmning av inomhusluft och varmvatten. För att göra detta möjligt behöver batteriet vara ordentligt isolerat. 


Vi har valt materialet Perlite som isoleringsmaterial. Perlite är ett vulkaniskt material som efter kraftig upphettning blir vitt och poröst, nästan som söndersmulad frigolit. Perlite kan inte bara användas som isoleringsmaterial utan även som ett naturligt jordförbättringsmedel.


Perlite har valts som isoleringsmaterial för att det är skonsamt för miljön och mycket värmetåligt.


Foto: Susanne Kindblad

Sensorer för insamling av data om temperatur och fukt   

2 augusti 2023


För att mäta hur värmen fördelar sig i sandbatteriet placeras ett antal sensorer på olika platser inuti konstruktionen. Sensorerna behöver klara extremt höga temperaturer för att vi ska kunna samla in mätdata under hela projektet.  


Vi kommer även att placera ut sensorer som mäter fukten i sandbatteriet. Kommer vi att lyckas bygga en helt vattentät yttre behållare?


Foto: Dan Widegren

Värmeväxlingssystemet börjar ta form  

28 juli 2023


I värmeväxlingssystemet ska den varma luften cirkulera för att värma upp sanden. Själva monteringen av rören har dragit ut på tiden men nu börjar konstruktionen ta form. I pilotprojektet kommer vi att mäta hur mycket energi som krävs för att nå ca 600 ºC, tidsåtgång för att nå detta mål och vi kommer även att mäta hur länge vi kan lagra värmen i sandbatteriet.


Foto: Susanne Kindblad

I Linköping bygger man ett värmebatteri i berggrunden  

23 juli 2023


Ett berg i Linköping ska fungera som ett uppladdningsbart batteri för att spara värme till vintern. Tekniska verken genomför nu ett försök att ta till vara på spillvärme.


I ett berg, under en fårhage, i Vallastaden i Linköping ska värme sparas till vintern. En bit bort ligger avfallsförbränningen där sopor eldas och där produceras fjärrvärme. Men under sommaren går inte all värme åt.


Överskottsvärmen värmer upp grundvattnet som cirkulerar i berget. På så sätt laddas berget med värme som förhoppningsvis ska kunna lagras till vintern. Berget blir som ett termiskt batteri. 


https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/de-lagrar-varme-i-berggrunden-ska-anvandas-i-vinter

Människor visar intresse för sandbatteriet  

22 juli 2023


Den senaste veckan har inte mindre än tre för oss okända människor hört av sig och visat intresse för projektet. 


Vi blir såklart jätteglada när människor hör av sig oavsett om det gäller eventuella framtida samarbeten, vilja att engagera sig i projektet eller bara nyfikenhet. Vi tar till oss av alla sorters tankar och idéer som kan förbättra konstruktionen av sandbatteriet. 


Vill du engagera dig i projektet eller vill du veta mer? Kontakta oss så pratar vi mer!


Foto: Susanne Kindblad

Konstruktion av värmeväxlingssystem

18 juli 2023


De delar av värmeväxlingssystemet som placeras i själva sandbatteriet bygger vi av avgasrör. I rören ska den varma luften cirkulera för att värma upp sanden och för att senare göra uttag av värme från sandbatteriet.


Foto: Dan Widegren

Drönarbilder på gropen där sandbatteriet ska placeras  

12 juli 2023


Tack vare vår vän och kollega Martin Kemani har vi fått en drönar-film som visar gropen där sandbatteriet ska vara placerat.


Håll till godo!

Återvunnet material  

7 juli 2023


Vi försöker använda oss av återvunnet material så långt det är möjligt. När vi bygger ställningen som ska hålla sandbatteriets isoleringslager använder vi exempelvis gamla plankor som har sett sina bästa dagar för länge sedan. 


Syftet med sandbatteriet är att bekämpa den globala uppvärmningen genom att lagra värme på ett miljövänligt sätt. Vi är därför nogranna med att välja material som har så liten negativ inverkan på klimatet som möjligt. Därför passar det bra att återvinna gammalt trä. 


Foto: Melker Kindblad

Konstruktion av mätutrustning 

4 juli 2023


I prototypen av sandbatteriet kommer vi att samla in massor av mätdata för att säkerställa att värmelagringen fungerar som beräknat. Vi kommer också att mäta temperaturen i isoleringslagren samt i jorden runt omkring sandbatteriet för att avgöra hur mycket spillvärme som uppstår. Utifrån den data vi samlar in kommer vi att optimera isoleringen av sandbatteriet.


Nu pågår arbetet med att konstruera mätutrustningen. Pontus programmerar mikrokontroller och gör tester med olika sensorer för fukt och värme.


Foto: Susanne Kindblad

Gropen är klar - nu börjar vi bygga sandbatteriet! 

16 juni 2023


Vi köper in isoleringsmaterial och konstruktionsmaterial till sandbatteriet. Marcus och Susanne har kört lastbil och burit byggskivor och grus i värmen idag.


Mycket tid har gått åt till att utvärdera olika bygg- och isoleringsmaterial. Nu tror vi att vi har planerat klart detaljerna kring bygget av själva sandbatteriet och det mesta materialet finns på plats. Nu återstår många svettiga timmar så själva bygget ska genomföras.


Foto: Susanne Kindblad

Grävning 

12 juni 2023


Idag gräver vi gropen där sandbatteriet ska placeras. Vår extremt trevlige och kompetente grävmaskinist Thomas slutförde arbetet på en förmiddag och nu drar vi igång arbetet med att konstruera sandbatteriet.


Foto: Susanne Kindblad

Patenterbarhetsutredning 

8 juni 2023


Vi har genomfört en patenterbarhetsutredning i samarbete med en patentjurist. Syftet med utredningen var att säkerställa att vi med vårt sandbatteri inte gör intrång på något redan befintligt patent samt att klarlägga om det finns något i den teknik vi utvecklar som kan eller bör skyddas genom en egen patentansökan.


Vår patentjurist har klarlagt att vi har så kallad Freedom to Operate, vilket innebär att det inte finns nu gällande patent som vi kan riskera att göra intrång på.


Han gav oss också rådet att avslöja så lite som möjligt för våra eventuella konkurrenter. Vi har dock valt att inte följa detta råd, utan att istället dela med oss av våra lärdomar och erfarenhet er på denna webbplats.


Har du planer på att bygga ett eget sandbatteri? Eller har du kunskaper som kan vara till hjälp för oss! Hör av dig så pratar vi mer! 

Projektstart

1 juni 2023


Projektet är officiellt igång! Vi tar in olika offerter, jämför material och priser och beställer utrustning. Vi läser på om termodynamik och olika isoleringsmaterial samtidigt som vi diskuterar patentstrategier med en patentkonsult.


Snart sätter vi igång med själva konstruktionen av prototypen för sandbatteriet. Följ arbetet här på sandbatteri.se och kontakta oss om du vill veta mer om projektet!


Foto: Susanne Kindblad

Stöd från Energimyndigheten

5 maj, 2023


Statens energimyndighet (Energimyndigheten) beslutar att bevilja stöd i form av bidrag till K-mit AB för genomförande av projektet ”Mikronät med sandbatteri” under perioden 1 juni 2023 – 31 oktober 2023.


Projektet kretsar kring att konstruera en prototyp av ett mikronät för 2 till 10 hus där solpaneler och/eller vindkraft genererar el som lagras på två sätt:


  • ett gemensamt sandbatteri för lagring av energi i form av värme
  • litiumbatterier för kortvarig lagring av el


Tillsammans gör dessa lagringsätt att husen i mycket stor utsträckning drivs av egenproducerad energi. Värmen i sandbatteriet kan sparas i månader för att användas för uppvärmning av hus och varmvatten. 


Sand är en billig råvara och de komponenter som används för uppvärmning och uttag av värme är också billiga och skonsamma för miljön. Därigenom har vår produkt en positiv klimatpåverkan samtidigt som den sänker uppvärmningskostnaderna för konsumenterna. Styrkan i denna innovation är att den är hållbar, kostnadseffektiv och att den kan installeras i redan befintliga hus.

Engagera dig i projektet!