Om sandbatteriet


Vi utvecklar ny klimatsmart teknik för lagring av värme i form av ett sandbatteri. Vi vill tillvarata solens energi under sommaren och lagra den för uppvärmning av varmvatten och byggnader under vintern.

Vi bygger en prototyp för ett sandbatteri


Följ vårt arbete med att bygga prototypen för sandbatteriet. Vi delar med oss av erfarenheter och lärdomar på vägen.

Om oss

K-mit AB har utvecklat hållbar digital teknik sedan 2014. Företagets huvdsakliga fokus har varit framställning av appar, webbplatser och digitala system men nu utökar vi verksamheten med ett energiprojekt i den fysiska världen!


Genom ett bidrag från Energimyndigheten har vi fått förmånen att konstruera en prototyp av vår innovation "Mikronätverk med sandbatteri". Projektet pågår den 1 juni 2023 - 31 oktober 2023 i Hässelby, Stockholm. 

Vårt varmaste tack


Vi har många att tacka för deras ideella insatser för projektet


Följande personer vill vi särskilt lyfta fram för deras hjälp, råd och stöd i projektet:


Marcus Nordgren - för muskelkraft, klipska idéer, oändligt mycket tålamod och massor av nedlagd tid och engagemang

Ingela Andreasson - för stöd, uppmuntran, fotografering och kaffe i mängder!

Iulian Lobont - för muskelkraft, energi och smarta bygglösningar

Dan Widegren - för fotografering, både med drönare och med annan proffsig kamerautrustning

Rodrigo Araya Orostica - för goda råd, handgriplig hjälp och värdefulla kontakter

Jessica Bornkessel - för lån av släpkärra för några av våra många transporter

Niclas Wickman - för kontakter och värdefulla insatser som bollplank

Martin Kemani - för drönarfilmer och engagerade samtal

Patrik Heinonen - för muskelkraft och energi i mängder

Karin Hansson - för idogt arbete och pepp när det har behövts

Thomas Fagerström Nyström - för grävjobb och generös kunskapsdelning

Niclas Snellman - för värdefulla insatser som bollplank

Niclas Bornkessel - för kunskaper och engagemang, särskilt i mark- och anläggningsfrågor

Stefan Johansson - för goda råd och stort intresse och värdefulla juridiska kunskaper

Christoffer Möckelind - för engagemang och värdefulla insatser som bollplank i programmeringsfrågor

Maria Olsson - för ovärderlig hjälp med ansökningar gällande finansiering av projektet

Melker Kindblad - för muskelkraft och mycket värdefull hjälp med transporter


"Beslut om bidrag till att genomföra projekt: Statens energimyndighet (Energimyndigheten) beslutar att bevilja stöd i form av bidrag till K-mit AB för genomförande av projektet ”Mikronät med sandbatteri” under perioden 1 juni 2023 – 31 oktober 2023."


— Energimyndigheten

Mål med sandbatteriet

Hållbarhetsfokus

  • Konsumenters och organisationers ökande medvetenhet om hållbarhet har drivit efterfrågan på energilagringslösningar som hjälper till att minska utsläpp och stödja hållbarhetsmål. Vår målsättning är att erbjuda en produkt som bidrar till en positiv klimatomställning samtidigt som konsumenternas kostnader för uppvärmning sänks med minst 50 %.


Teknologisk utveckling och skalbarhet

  • De tekniska framsteg vi gör i pilotprojektet kan sänka produktionskostnaderna och därmed påverka priset på sandbatterier för konsumenterna.
  • Möjligheten att producera sandbatterier i större skala kan bidra till att sänka enhetskostnaderna. 


Effektivitet och prestanda

I sandbatteriet har vi följande målsättningar gällande effektivitet och prestanda: 

  • Hög energilagringskapacitet
  • Låg energiförlust
  • Snabb och energieffektiv laddning
  • Optimerad urladdning 


Slutkonsumentens energikostnader kommer att minska maximalt och sandbatteriet kommer därigenom att vara värt den investering som kunden gör vid installationen av sandbatteriet.

Sandbatteri som en del av en krisberedskap?


Vi tittar på möjligheten att anlägga sandbatterier i anslutning till skolor och andra offentliga byggnader. Sandbatterier skulle inte bara spara el genom effektiviserad uppvärmning, utan även tjäna som en viktig del i en krisberedskap.

Idén kom från en besökare som kontaktade oss via hemsidan eftersom han var intresserad av sandbatteriprojektet. I sitt arbete ansvarar denne besökare för en skola som ingår i kommunens krisberedskap. Han hade mycket intressanta tankar kring trygg försörjning av el och värme för kommunens invånare under en längre tid och ville diskutera om sandbatterier kunde vara en strategisk satsning för framtida krisberedskap. Vi tackar för idén och spinner vidare kring dessa tankar för att  undersöka om strategiskt placerade sandbatterier kan ingå i ett framtida paket för krisberedskap. 


Sverige står inför utmaningar när det gäller att upprätthålla energitillförseln under kriser –alltifrån naturkatastrofer och extrema väderhändelser till attacker från främmande makt. Sandbatteriet erbjuder en metod för en pålitlig och hållbar energilagringsinfrastruktur.


Genom att använda sand som är en billig och miljövänlig råvara kan sandbatterier omvandla och lagra överskottsel från sol och vind från soliga sommardagar till kalla vintermånader. Denna teknik är mångsidig nog att anpassas till en rad olika scenarier. Sandbatterier kan användas i privata hem, bostadsrättsföreningar, skolor och offentliga byggnader, och till och med i strategiska anläggningar som skyddsrum. 


Sandbatteriet erbjuder inte bara en energilagringslösning utan ger också ett hållbart bidrag till att minska koldioxidavtrycket. Dess flexibilitet och effektivitet positionerar det som en nyckelkomponent i Sveriges krisberedskap och som en viktig del i att trygga vår nations energiförsörjning i alla lägen.

Sandbatterier för att skona det allmänna elnätet


Genom vår innovation kan el lagras i form av värme i ett stort nedgrävt sandbatteri. Värmen används sedan för uppvärmning av hus och varmvatten och på så sätt avlastas det allmänna elnätet samtidigt som kostnaden för elkonsumenterna sjunker.  Detta innebär att det allmänna elnätet avlastas santidigt som kostnaden för el sjunker för konsumenterna på både kort och lång sikt.

Här finns vi

Lagra värme för att bekämpa global uppvärmning?


Vi skapar en ny metod för att lagra energi i form av värme under sommaren. Under vintern används värmen för uppvärmning av vatten och inomhusluft.

"WE DO THIS

not because it's easy, 


but because we thought it would be easy"


— Pontus och Susanne Kindblad


Engagera dig i projektet!